Så oprandt brygdagen for min Påske Bock #44011, som oprindeligt skulle have været en Jule Bock, men den blev udskudt pga. renovering i privaten. Rammerne for brygningen var af samme anledning delvist improviserede – det var dog ladesiggøreligt.

Brygningen foregik passende nok i vores nye bryggers, hvor slaget skal stå fremover. Indtil videre er det sparsomme rammer, idet der endnu ikke er installeret hverken borde, håndvask eller strøm i bryggerset. Derfor forekommer der tung trafik mellem det tilstødende køkken og bryglokalet under brygningen. Til næste bryg får jeg derfor forhåbentlig hjælp udefra af Tue Jepsen.

Ingredienser i Påskebryg #4401

Måling / Beregning
Volumen: 17 L
OG: 1056 / SG: 1014 / FG: 1014
Alkohol: 5.46 %
Farve: 42 EBC (Brun)
Bitterhed: 34 IBU
BU/GU: 0.61

Malttyper
Pilsner Malt 3 EBC
Munich Malt 20 EBC
Cara-hell 25 EBC
Cara Aroma 350 EBC
Chocolate (dehusked) Malt 800 EBC

Humler
Hallertauer Tradition 5.8% alpha
Saaz 3% alpha
Tettnanger 4% alpha

Gæringsproces
Gær: 2308 Munich Lager
Gærnæring

16. feb – Omstikning

Øllet stikkes om på en ny gærspand til 2. fermentering. I den forbindelse skulle der selvfølgelig testsmages – og det lover rigtig godt. Påskeøllen dufter indbydende og har en behagelig lang blød eftersmag af lakrids – dog ikke for meget efter min smag. Jeg er spændt på, hvordan den vil udvikle sig over de næste par måneder. Øllen skal flaskes om ca. 20 dage, hvorpå den skal lagre på køl i en måneds tid. Det passer med, at den kan nå at deltage i Aalborg Håndbryggerlaugs Brew Battle d. 20. marts, hvor der dystes i påskeøl.

29. feb – Måling af SG

Nu har påskeøllen stået på første gærspand i 12 dage – efterfulgt af 13 dage på gærspand #2. Efter planen skal øllen flaskes om en uge, hvis den når at udgære helt.

Lidt over midtvejs i 2. fermentering blev SG målt og øllet testsmagt.

Hvilket den meget gerne skulle, idet dagens SG-måling2 ligger tæt op ad den beregnede FG3. I samme anledning blev der testsmagt på øllen, hvori alkoholen nu kan smages, mens den tidligere ellers markante eftersmag af lakrids nu er reduceret til en behagelig undertone. Det lader til, at den benyttede mængde lakridsrod alligevel var svarende til et bryg i denne størrelsesorden.

7. marts – Diacetyl rest

En dag før flaskningen tog jeg gærspanden ud af køleskabet, hvor den har haft gæret ved 10 grader både på 1. og 2. fermentering i sammenlagt 34 dage. Den blev herefter sat til “diacetyl rest” ved 17-18 grader i 24 timer. Gæren kunne derved nå at kvikke op og spise den diacetyl4, de selv producerede under fermenteringen, inden flaskning. Diacetyl i lagerøl bør undgås, da det tilfører en bikarakter af smør.

8. marts – Flaskning af Påske Bock #4401

FG er målt til 1014, hvilket er samme måling som en uge tidligere, hvilket betyder, at øllen er klar til flaskning5. En hurtigt beregning af alkoholprocenten ((OG-FG)/7,5) giver en påskeøl på 5,46%, hvilket betyder en drikkevenlig øl til påskebordet.

Påskeøllen #4401 tappes på 33cl og 50 cl flasker

Inden karboneringssukkeret blev tilsat, skulle øllet selvfølgelig testsmages. Det er nu tydeligt at smage flere fremtrædende smagsnuancer. Den føromtalte bløde eftersmag af lakrids er nu igen trådt frem og supplerer påskeøllen ret fint. Der er en del restsødme at spore, hvilket kan skyldes hotspots i bunden af gryden under mæskningen. Ellers er duften og smagen af alkohol også blevet mere fremtrædende. 94 gr. Muscovadosukker6 blev kogt op med ca. 200ml vand, nedkølet til omkring 20 grader og hældt i gærspanden under konstant og vedvarende omrøring.

Flaskerne blev samtidig desinficeret og sat til tørring. Herefter blev øllen tappet på 33cl og 50cl flasker – med kapsler og patentlåg – og sat på køl ved 10 grader. Nu skal der blot løbende smages, indtil påskeøllen forhåbentlig er drikkemoden om ca. en måneds tid.

I forbindelse med flaskningen opstod der dog problemer med patentflaskerne, der tilsyneladende ikke kan slutte tæt ved pakningen. Når de fyldte flasker lægges ned, dannes der langsomt dråber af øl mellem patentlågets prop og pakningen. Det var et uforudset problem, som jeg i situationen ikke kunne gøre meget ved. Flaskerne står nu på højkant, og så er der ikke andet for end at følge med i udviklingen.

Jeg har efterfølgende læst på nettet, at flere har haft samme problem, hvilket har resulteret i infektion af øllet. Det blev vist sidste gang, jeg benyttede denne type patentflasker (som ellers er købt ved en forhandler af øludstyr på nettet).