Det er den sidste lørdag i august – formentlig årets sidste sommerdag – og jeg befinder mig på en lille landevej i nærheden af Heltborg med min kammerat Tue. Hvad der blot skulle have været et besøg på Fur Bryghus har bragt os på en bryg-ekskursion til det sydlige Thy. Vi er nu på vej ud for at besøge Ølleriet Håndgjow. Vi har aftalt med brygmesteren over telefonen, at vi bare skal kigge forbi. Han har ikke planer for lørdagen, og når han er hjemme, så står dørene i bryggeriet åbne – efter aftale selvfølgelig.

Ankomst til Ølleriet Håndgjow

Vejret er helt uovertruffent og solen står højt på himlen, da vi kører op ad den lange grusvej, der fører ind til en ældre hvidkalket gård. Her mellem mark og eng – med 180° kig til Limfjorden og Mors i det fjerne – ligger Ølleriet Håndgjow. Her har brygmester Niels Kolding håndbrygget øl kommercielt siden 2008. En interesse der startede allerede i 2004.

Ølleriet Hådgjow skilt

Da vi ankommer, holder der allerede biler i perlestenene på gårdspladsen. Vi kan regne ud, at der må være andre gæster i det lille bryggeri. Det får vi bekræftet, da vi stiger ud af bilen. Niels’ kone stikker hovedet ud fra stuehuset og siger, at brygmesteren allerede er i gang med et andet selskab, men vi kan bare gå over i bryggeriet.

Vi kigger os lidt omkring i de renoverede lokaler, mens vi venter. Bryggeriet er indrettet i en gammel lavloftet hestestald med udsigt til Limfjorden til to sider fra selve brygkøkkenet. I det tilstødende lokale finder vi lageret med råvarer og paller med tappede specialbryg. I forbindelse med lageret er der indrettet et varme- og kølekammer til fermentering af øllet. Det er sådan set dét. Enkelt, funktionelt og overskueligt.

På væggen på lageret hænger laminerede A4-prints af lokale urter med titler på de ølvarianter, urterne indgår i. Vi står og læser håndskrevne etiketter på stablede plastkasser med humle, da brygmester Niels Kolding dukker op. Den underspillede vestjyske lune er straks tydelig.

Brygmester Niels Kolding fra Ølleriet Håndgjow

Brygværket

Vi snakker lidt om brygmetoder, distribution af øl til lokale forhandlere og om den omfattende renovering af stalden. Niels fortæller, at alle gulvene har været brudt op og støbt med gulvvarme – pånær brygkøkkenet – og loftet er blevet hævet. Han viser desuden, hvor en af de gamle staldvægge er bevaret i den nuværende konstruktion.

Vi bevæger os over i bryggeriets hellige gemakker, brygkøkkenet, hvor der er ryddeligt og funktionelt indrettet. Funktionalitet lader generelt til at være et gennemgående tema hos Håndgjow. Niels fortæller, at køkkenets indretning har været den samme de sidste 8 år, og skulle han lave noget om, ville han ikke indrette det anderledes.

Bryglokalerne hos Ølleriet Håndgjow

Snakken går naturligt over på brygudstyr og brygkapacitet. Håndgjow’s brygkedel er svejset på bestilling og har kapacitet til 300 L, men brygvolumen overstiger normalt ikke 260 L. Volumen er nøje tilpasset efter størrelsen på bryggeriets gæringstanke – det svarer til to tønder på 100 L og én på 60 L.

Håndgjow har ligeledes en mindre gryde ovre i hjørnet til testbryg. Det er en gasgruekedel med en ‘beskeden’ kapacitet på ca. 50 liter. Kedlen er monteret på hjul, så den er til at flytte rundt med på klinkegulvet. Faktisk er alle gryder og kar monteret på hjul. Det er Niels, der gør os opmærksomme på det. Det gør hverdagen nemmere.

Ølproduktion & ølvarianter

Ølleriet Håndgjow har mærket en stigende interesse og salg gennem de senere år, men bryggeriet har nu nået sin besluttede makskapacitet. Produktionen var i 2015 oppe at runde 6.000 liter – og højere kommer den ikke, forsikrer Niels. Håndgjow kunne sagtens øge produktionen, idet interessen i lokalområdet er tydelig. Håndgjow får løbende efterspørgsel på mere. Tværtimod vil Niels sænke brygvolumen til 3-4.000 liter årligt fremadrettet. For ham er det ikke kun en forretning, kan vi fornemme – han brygger, fordi han brænder for det – og 6.000 liter er alligevel i overkanten.

Niels tilbyder at knappe op for en flaske af sit seneste testbryg. Det er stadig under udvikling, skynder han sig at tilføje, for brygmesteren er endnu ikke helt tilfreds. Det siger vi ikke nej tak til. Navnet på testbrygget er dog allerede på plads. Det skal hedde ‘Fyrtorn’, da de to gennemgående ingredienser er lokalt plukket fyrrenåle og havtorn. Vi kan smage, at det er en krydret øl med en høj procent og en fyldig krop og aroma. Det tegner allerede godt, hvis det er standarden for Håndgjow’s øvrige varianter.

Ølleriet Håndgjow brygger og sælger ca. 12-151 forskellige varianter specialøl i løbet af et år, hvilket må siges at være imponerende for et mikrobryggeri af denne beskedne størrelse. Nogle af Håndgjows ølvarianter brygges flere gange på et år, mens andre er sæsonøl og kun brygges én gang årligt. Da vi er på besøg, er der 9 varianter på lager – én er allerede udsolgt og én mere er på vej.

Alle brygvarianter fra Ølleriet Håndgjow

Råvarer, økologi og naturen

Det er tydeligt, at Ølleriet Håndgjow går op i brugen af naturlige råvarer. Niels Kolding har faktisk allerede besluttet at gå helt over til at benytte økologisk (basis)malt. Og tanken om økologi ligger ham ikke fjern – Niels har drevet økologisk landbrug siden 1986.

Det økologiske korn, der fremadrettet skal indgå i alle Håndgjow’s bryg, dyrkes af en lokal landmand. Det sendes derfra til et malteri i Tyskland, før det ender i en af bryggeriets mange varianter. Øllene fra Håndgjow vil dog ikke få en ‘økologisk’ mærkning. Det ville blive en omfattende process, som medfører øget kontrol og endnu flere tilladelser. Niels er fint tilfreds med selv at vide, at han kun benytter de naturlige råvarer, mens han i processen ikke overbelaster natur og miljø.

Hovedparten af de tilsatte urter plukkes fra egen eng og i vildtområderne i Nationalpark Thy. Blandt de urter, der benyttes i Håndgjow’s mange varianter, kan nævnes perikon-blomster, porse, havtorn, lyng, mjødurt, vild mynte og ikke mindst aroniabær, der anses for at have det højeste indhold af antioxidanter blandt bær og frugter. Dem plukker Niels ovre hos naboen, som tilfældigvis har en hel busk.

Liste over de forskellige varianter fra Ølleriet Håndgjow

Råvarerne er ikke det eneste område, hvor Ølleriet Håndgjow gør en indsats for miljøet. F.eks. benyttes der ikke kradse kemikalier til rengøring og desinficering. Håndgjow klarer sig primært med almindelig opvaskemiddel, knofedt og kogende vand. Gæringstankene rengøres og skoldes gentagne gange før og efter brug sammen med det øvrige af udstyret, der kan tåle de høje temperaturer. Flaskerne leveres altid nye og desinficeres blot i Iodophor inden brug.

Selv den anvendte strøm er grøn, idet Niels Kolding og hustru er selvforsynende med vindenergi fra deres egen mindre vindmølle. Faktisk lader det til, at det meste af Heltborg-egnen er fokuserede på den grønne energi. Vi talte hurtigt en 8-10 husstandsvindmøller på vej til bryggeriet.

Fulgt godt på vej

Vi tager afsked med brygmesteren og pakker bilen med indkøbte specialøl. På vej ud af gårdspladsen letter en musvåge fra et af de lave træer, der står langs grusvejen. Den følger os på vej. Helt ud til den asfalterede landevej, hvor den slår en bue ind over marken og sætter tilbage mod bryggården, hvor vi kom fra. Illusionen af landlig idyl er intakt. Vi sætter nu kursen mod Thisted, som er næste stop på vores øleventyr.

Kontakt Ølleriet Håndgjow

Mere information om Ølleriet Håndgjow kan findes på Niels Koldings webside.

Ølleriet Håndgjow
Bjerregårdsvej 10, Heltborg
7760 Hurup Thy

E-mail: kolding@karby.dk
Tlf.: 23963279