Ved et tilfælde faldt jeg over øloplukkeren Eagle Cap-Off  online, da jeg sad og kiggede på ølgrej. Jeg var straks ret begejstret for det nostalgiske, industrielle design og blev hurtigt enig med mig selv om, at jeg blev nødt til at eje den. Efter nogle ugers tilløb, fik jeg derfor bestilt et par eksemplarer af oplukkeren direkte fra den amerikanske producent.

For en god ordens skyld vil jeg lige pointere, at indlægget IKKE er sponsoreret…desværre!

Pakken blev efterfølgende taget i tolden, hvorfor der kom et ekstra udlæg oveni prisen. Men da jeg bestilte mere end én, var stykprisen stadig mindre, end hvis jeg havde købt den hos en skandinavisk forhandler eller via Amazon UK.

En øloplukker med historie

Oplukkeren Eagle Cap-Off ser ud som den gør af en helt naturlig årsag. Det autentiske rustikke design strækker sig nemlig 70 år tilbage i amerikansk industrihistorie. Samfundshjælperen startede i 1945 som et koncept udviklet og patenteret af amerikaneren Hosmer Blum. Kort efter blev konceptet købt af datidens største producent af skabslåse, Eagle Lock Company, og oplukkeren med tilnavnet “Cap-Off” fik sit fulde navn, Eagle Cap-Off.

Eagle Cap-Off øloplukker i ren stål

Øloplukkeren har antageligt været tænkt som et promoveringsværktøj for Eagle Lock Company og blev kun produceret i små mængder over en periode på 10 år. I 1975 fik oplukkeren endegyldigt stukket vingerne, hvor Eagle Lock Company gik nedenom.3

Der skulle gå 60 år, før Eagle Cap-Off i 2015 igen så dagens lys. Oplukkeren genopstod som Fugl Føniks4 via fundraising-platformen Kickstarter i en kampagne drevet af to amerikanske iværksættere, Mike Grace og Matt McGarrity. De to venner havde forelsket sig i oplukkeren, men havde svært ved at opstøve et unikt eksemplar til eget brug.

Lang historie kort, så opnåede samfundshjælperen sin finansiering og Eagle Cap-Off var en realitet. I dag produceres samfundshjælperen i en opdateret version i de to iværksætteres eget værksted. Og ligesom for 70 år siden, produceres Eagle Cap-Off stadig i hånden.

Industrielt design

Eagle Cap-Off kommer i en lækker kraftig æske med et råt og industrielt udtryk. Æskens design er enkelt og underspillet med firmaets oprindelige logo trykt på fronten af det brune karton – og det er sådan set dét. Allerede inden æsken åbnes, får jeg indtryk af at sidde med et autentisk produkt i hænderne.

Første gang, jeg sidder med oplukkeren i hænderne, kan jeg for alvor mærke tyngden af den kølige metalkonstruktion. Eagle Cap-Off emmer af kvalitet fra en svunden tid. En tid, hvor materialer og kvalitet havde større betydning end vores køb-og-smid-væk kultur i dag. Der er ingen tvivl om, at øloplukkeren er produceret af komponenter, der kan holde til daglig slitage. Dét er efterhånden en sjældenhed.

Selve kroppen på oplukkeren er støbt i en rå poleret zinklegering, mens håndtagene er bøjet i rustfrit pladestål. Langs topkanten er der præget et stilistisk ørneikon samt navnet ‘CAP-OFF’. Designet er enkelt, strømlinet og funktionelt. Kort sagt er oplukkeren bygget som en russisk tank, der er håndlavet i USA.

Eagle Cap-Off: Test

Oplukkeren betjenes ganske enkelt ved, at “klokken” sænkes centreret ned over flaskehalsen, indtil den inderste skive hviler vandret på kapslens midte. Håndtagene klemmes sammen, hvorpå tre arme griber fat under kapslens kant og løfter den synkront af flasken. Kapslen bibeholder derved sin runde form uden knæk eller bøjede kanter, men får dog en cirkelformet forsænkning i toppen efter trykket fra skivepladen.

At betjene oplukkerens mekaniske håndtag og dermed ‘poppe’ kapslen af sine håndbryggede specialøl, giver en sjælden tilfredsstillelse af en anden verden. Glem alt om afstressende gadgets og fidget spinners, det her er den ægte vare. 

Fotokredit: Producenten Eagle Cap-Off (link)

Efter at have brugt Eagle Cap-Off på en daglig basis over nogle måneder, kan jeg ikke forestille mig at skulle gå tilbage til åbne mine øl på den kedelige “gammeldags” måde som alle andre dødelige5. Jeg har erfaret, at Eagle Cap-Off er mere end blot en samfundshjælper – det er et håndværktøj!

Ulempen ved oplukkeren er dog, at du får svært ved at stoppe, når først du kommer i gang. Derfor er Eagle Cap-Off den perfekte øloplukker til barer og fester, hvor der skal åbnes store mængder øl. Vær dog opmærksom på, at der er stor risiko for, at du bliver festens midtpunkt.

Korrekt brug og vedligeholdelse

Som med ethvert andet værktøj, skal du behandle Eagle Cap-Off korrekt, for at den holder længere. Derfor indeholder æsken et indlægskort, der advarer mod at brække6 genstridige kapsler af ved at forcere oplukkeren bagover. Denne manøvre overbelaster dens gribearme, som er Eagle Cap-Off’s mest udsatte sliddele.

Eagle Cap-Off logoet trykt i oplukkerens top.

Efter gentagen brug, kan jeg godt genkende trangen til at brække kapslen det sidste stykke. Bevægelsen falder helt naturligt, da det er sådan en regulær oplukker betjenes. Jeg har ligeledes haft gæster ovre til en øl, hvor de instinktivt forsøgte at brække kapslen af ved netop at forcere oplukkeren bagover. Så indlægskortet er lige så meget en guide til korrekt brug, som en advarsel.

En gang imellem oplever jeg også, at kapslen bliver siddende på flasken. Det skyldes for det meste, at jeg ikke har fået centreret oplukkeren over kapslen inden åbning af flasken. Dermed får oplukkerens ben ikke ordentligt fat i kapslen hele vejen rundt og løfter skævt. Det resulterer i, at kapslen dermed ikke frigøres 100%. Det er også min fornemmelse, at det kan forårsages af forskellige typer kapsler fra forskellige bryggerier.

Løsningen er dog, at du blot løsner håndtagene, drejer flasken og prøver igen. Vupti.

Oplukkeren Eagle Cap-Off i aktion.

Det vil umiddelbart også kræve flere år med vedvarende misbrug, før det påvirker oplukkerens funktion. Det er trods alt stadig muligt at købe en 70 år gammel funktionsdygtig original på eBay.

Ellers fortæller producenten, at den eneste påkrævede vedligeholdelse er, at du blot en gang i mellem smører de udvendige bevægelige dele på oplukkeren. Det omfatter den bevægelige pal på toppen af klokken samt leddene på håndtagene. Men du skal holde dig fra at justere på de udvendige skruehoveder, da det påvirker funktionaliteten.

Mit forslag til en evt. version 2.0 af Eagle Cap-Off  kunne være at indsætte en kraftig magnet i midten af den runde skive, der har kontakt med kapslen. Det kunne måske frigøre kapslen det sidste stykke og holde på kapslen, når oplukkeren løftes. Det ville være elegant.

Årets gave til ølelskeren, der har alt!

Der er ikke en større tilfredsstillelse end at åbne sine håndbryggede specialøl med et tydeligt pop7 ved hjælp af en tilsvarende håndlavet samfundshjælper! Og ikke nok med det, så smager øllen også bedre. 🙂

Eagle Cap-Off er nok den sidste øloplukker, du kommer til at købe, da den formentlig kommer til at holde dig resten af livet. Som nævnt, eksisterer der i hvert fald stadig velbevarede varianter af den oprindelige samfundshjælper, som en sjælden gang imellem er til salg på eBay.

Fotokredit: Producenten Eagle Cap-Off (link)

Derfor vil jeg gå så langt til at proklamere, at Eagle Cap-Off i min optik må være verdens mest tilfredsstillende oplukker! Du finder i hvert fald ikke en samfundshjælper, der både er så veludført i konstruktion og materialer og giver samme tilfredstillelse, når du åbner flasker.

Eagle Cap-Off er nok den sidste øloplukker, du kommer til at smide penge efter. 

Oplukkeren kan købes direkte hos producenten i USA til en ok pris. Man skal dog være opmærksom på en ekstra udgift til moms, told og behandlingsgebyr. Til gengæld er omkostningerne til forsendelse de samme, om man køber ét styk eller tre styks. Så lad dette være en anledning til at købe årets gave til sin (sviger)far, bror, kammerat og/eller svoger. Alternativt kan man gå sammen med andre ølentusiaster og dele omkostningerne. Det burde kunne lade sig gøre. Køber man mere end 10 styk, kan man kontakte dem og få en favorabel pris.

Eagle Cap-Off kan ligeledes købes “lokalt” i den norske webshop brewshop.no, men samlet set er det faktisk en dyrere stykpris kontra køb af tre styk direkte hos producenten. Vel at mærke inkl. told, moms og gebyr.

Ved direkte køb hos den amerikanske producent, skal du forvente, at stykprisen på oplukkeren løber op i 400+ kr. alt inklusiv ved køb af tre styk.

Oplukning af øl med Eagle Cap-Off samfundshjælperen.