Jeg har endelig fået købt en dedikeret dehydrator fra amerikanske Excalibur til tørring af frisk humle. Jeg nåede lige akkurat at få tørreovnen leveret og testet inden udgangen af humlesæsonen 2016. Herunder følger min anmeldelse af Excalibur Dehydrator EXD-9 med 9 bakker.

Gå aldrig ned på brygudstyr!

Før min interesse for ølbrygning, havde jeg ikke forestillet mig, at jeg nogensinde ville gå op i at udvælge og investere i en dehydrator. Det ændrede sig for to år siden, da jeg udplantede en gammel humleplante fra en af nabogårdene i vores baghave. Behovet for en tørreovn opstod dermed, da friskplukket humle helst skal tørre inden for 24 timer for at bevare sine aromatiske egenskaber.

Excalibur Dehydrator i hvid

De seneste to år har jeg benyttet vores varmluftsovn til tørring af humle. Den har dog vist sig at varme lidt for hårdt og fordeler varmen ujævnt, hvilket humlen ikke kan tåle. Jeg har haft overvejet at bygge en tørreovn ud af en gammel kommode og en varmeblæser, men i en travl hverdag som vores, var dette ikke en mulighed.

Derfor besluttede jeg, at det var tid til at investere i en dehydrator. Dette i tråd med, at mine humleplanters afkast er steget gradvist de sidste to sæsoner – og derigennem behovet for en dedikeret tørreovn. Med en dehydrator vil tørringsprocessen blive enklere, og jeg er netop fan af at forenkle processer. Det efterlader mere tid til de sjove aspekter af ølbrygningen.

Fokus har været at finde en dehydrator med et kompakt, stilrent og ‘hustruvenligt’ design, hvis den skal gøre sig nogen forhåbning om at få adgang til vores køkken.

Valg af dehydrator

I min søgen efter en dehydrator i danske webshops, var der ét mærke, der blev ved med at gå igen på tværs af de store som små forhandlere: det amerikanske mærke ‘Excalibur Food Dehydrator’. En hurtig Google-søgning indikerer ligeledes, at dette er et etableret og anerkendt mærke i en solid kvalitet, der er let at bruge.

Excalibur får generelt gode anmeldelser på nettet. En af deres mellemstore modeller får bl.a. 4,7 ud af 5 mulige stjerner på Amazon – baseret på 1.300 brugeranmeldelser. Derfor gik jagten ind efter at finde en god pris på en af de mange dehydratorer fra Excalibur.

Excalibur Dehydrator logo

Hos den danske webbutik DomoTech fandt jeg et bredt udvalg af netop Excalibur’s modeller. De har alt fra en lille ovn med 4 bakker til en gulvstående erhvervsmodel med 42 bakker. De mindre modeller kommer i en kraftig, slagfast plast og de store i rustfrit stål. Derudover er det muligt at vælge modeller med eller uden glaslåge i fronten.

Efter dialog og god vejledning af Morten fra DomoTech, endte jeg med at bestille en af Excalibur Dehydrator’s større modeller ‘EXD-9’ med 9 bakker. Ovnen kommer i sort plast som standard, men jeg bestilte den i hvid, hvilket giver ovnen et mere moderne men samtidig retro udtryk.

Egentlig foretrak jeg Excalibur’s store semi-professionelle model i børstet stål med digitalt display og 10 bakker, men behov og pris skulle i sidste ende også hænge sammen.

Excalibur – Kvalitet & konstruktion

Forventningerne var høje, da jeg endelig modtog dehydratoren fra Excalibur. Jeg er meget kvalitetsbevidst, og Morten havde netop talt varmt for det amerikanske mærke.

Med sine 10 kg og et kabinet støbt i kraftig ‘slagfast polycarbonat’, fremstår tørreovnen som gedigen kvalitet. Den er konstrueret af materialer, der er beregnet til daglig brug. Kvalitetsindtrykket underbygges af Excalibur’s matte, rustikke overflade, der virker mindre plastikagtig.

Ovnens på én gang robuste og lette design deler lighedstræk med en orangebrun køletaske fra mit barndomshjem. Det var dengang, man producerede produkter til at vare længere end 3 år.

Det er samme indtryk, jeg får af min nye tørreovn.

Excalibur med rustik overflade

Selvom ovnens udseende minder om et levn fra 90’erne, er det på en retro-god måde. Dette forstærket af navnet ‘Excalibur’ (aka det uovervindelige sværd i stenen) og fonten benyttet i logoet. Det er så gennemført, at det bliver kitchet, tidsløst og moderne.

Min hustru er dog mest fokuseret på, hvor stort et fodaftryk dehydratoren efterlader i køkkenet (hvilket er begrænset), men en rigtig håndbrygger går aldrig ned på udstyr.

Lågen er lavet i samme robuste kvalitet som resten af kabinettet og fuldender designet. Den hænger løst på kanten af kabinettet med to modhager og fungerer mere som en afskærmning. Lågen slutter ikke tæt, men skaber passage for den varme fugtige luft, og gør det muligt at benytte dehydratoren med lågen påsat.

Kvalitet og brug af bakker

Tørrebakkerne virker til at være lavet i en mindre robust kvalitet end resten af konstruktionen. De er mere bøjelige og med en blank overflade, der forstærker plastikopfattelsen. Den blanke overflade er til gengæld lettere at rengøre og kan tørres over med en klud. Kvaliteten er formentlig fint afstemt til bakkernes formål, som primært vil være til tyndtskårne fødevarer. Ifølge forhandlerens webside skulle de dog ligeledes være lavet i polycarbonat – ligesom resten af kabinettet.

Excalibur Dehydrator i hvid med 9 bakker.

Pladsen i dehydratoren er udnyttet i fuld højde, da bakkerne er monteret fra bund til top uden nogen spildplads. Luften mellem bakkerne kan derfor forekomme lidt trang, når alle 9 bakker er monteret i ovnen.

Har humlehøsten ikke haft det store afkast, kan man med fordel vælge kun at isætte 4 bakker under tørringen. Manualen anbefaler dog at tørre fødevarer med alle 9 bakker isat, når det er muligt – selvom det reelt kun er muligt at fylde én bakke med fødevarer. Det må dog komme an på en prøve, når det bliver aktuelt.

Excalibur’s funktioner

Denne Excalibur-model er som allerede nævnt udstyret med 9 bakker. Dehydratoren vejer 10 kg og måler 31,8 x 43,2 x 48, 3 cm (HxBxD). På bagvæggen bag et gitter er monteret en ekstra stor ventilator med en diameter på 18 cm. Motoren er monteret i toppen af kabinettet – ligeledes bag gitteret. Derved undgår den at komme i kontakt med væske fra de dryppende fødevarer.

Ventilator i Excalibur Dehydrator

Excalibur’en er ret simpelt bygget og dermed også nem at bruge. Ovnen er udstyret med to drejeknapper i plast – lokaliseret på toppen af apparatet. Én der styrer temperaturen, og én der styrer tiden. Det er sådan set dét.

Drejeknapperne er af samme type, der findes på en billig mikrobølgeovn. De kunne godt have været af en bedre kvalitet, men omvendt dækker de over en meget simpel funktion, som kvaliteten ikke har indflydelse på.

Der er således ingen elektronik eller et digitalt display bygget ind i denne eller andre af Excablibur’s prisvenlige modeller. Tørreovnen her er bygget som en ren mekanisk konstruktion.

Som en smart lille detalje, er der en lille illustration ved siden af drejeknapperne, der angiver anbefalede temperaturer til forskellige fødevarekategorier og formål.

Excalibur Dehydrator kontrolpanel

Tidsindstilling og forbrug

Tidsindstillingen har en “begrænsning” til 26 timer, hvilket er dækkende for de fleste håndbryggeres behov. Det er i hvert fald mere end svarende til tørring af humle, der vil kunne tørres på 5-6 timer – ved en temperatur på 40 grader. Temperaturskalaen for Excalibur EXD-9 strækker sig fra 40-75 grader. Det er dog kun den lave ende af skalaen, der er interessant i mit tilfælde.

Excalibur’s dyrere model med elektronisk styring kan indstilles til at tørre i 99 timer uafbrudt, før den slår fra. Eller sættes til at tørre på ubestemt tid, hvis det er et krav. Det kan være relevant ved tilberedning af fødevarer, hvor væskeindholdet er højt.

Baseret på forhandlerens beregninger, kan den testede Excalibur EXD-9 tørre i 12 timer med et strømforbrug på 3-4 kr. Dvs. at en tørresession af et parti friskplukket humle kun vil løbe op i 1-2 kr.

Men hvordan fungerer dehydratoren så i praksis?

Tørring af humle i dehydratoren

På testdagen satte jeg dehydratorens temperatur til 40 grader og uret til 5 timer. Afkastet fra mine humleplanter var nok til at fylde alle 9 bakker til randen med kogler. Den trange plads mellem bakkerne blev dermed tydelig, men med lidt god vilje kunne humlekoglerne godt lige være der. Det betød dog, at humlen stødte mod bakken ovenover, når bakkerne blev sat i ovnen.

Et par timer inde i tørringsprocessen havde duften af humle spredt sig i køkkenet som en varm brise. Den endelige tørretid af humlekoglerne er afhængig af humlens fugtindhold. Løbende stikprøver under tørring er derfor en selvfølge de første par gange – indtil jeg lærer ovnen lidt bedre at kende.

Midtvejs i den estimerede tørretid kunne jeg konstatere, at konsistensen og sprødheden af humlekoglernes blade var nogenlunde ensartet fordelt over hele ovnen. Til sammenligning bager vores IKEA-ovn hårdest på nederste plade, hvilket ikke er ideelt til tørring af varmefølsomme urter såsom humle.

Jeg valgte ligeledes at følge manualens anvisning og vende alle bakkerne 180 grader (forsigtigt) midt i den planlagte tørretid. Ovnen vil unægteligt varme lidt hårdere i den ende, der vender op mod varmeelementet, hvorfor det giver mening at vende bakkerne. I processen skal man dog være lidt forsigtig, da der ikke skal meget til, før den sarte gule lupulin kan drysse ud af de nu sprøde humlekogler.

Humle tørres i Excalibur Dehydrator tørreovn

Tørreovne fra Excalibur skulle efter sigende være ret lydsvage, men denne model larmer alligevel lidt mere end vores varmluftsovn. Den er mere på niveau med vores opvaskemaskine eller vores ældre kombiovn. Lyden dæmpes til gengæld en smule, når lågen hægtes på. Jeg tænker dog ikke, at det bliver det store problem, da den alligevel vil få en fast plads i vores bryggers.

Efter en samlet tørretid på ca. 5 timer havde humlebladene fået den ønskede knitrende konsistens, der svarer til pergamentpapir. Humlens stængler var ligeledes gennemtørre og kunne knækkes som kviste, hvilket er et af kriterierne for fuldendt tørring.

>> Se også min guide til håndtering og opbevaring af friskplukket humle, ‘Humle – plukning og tørring’

Når humlen har nået den ønskede konsistens, skal bakkerne fjernes med forsigtighed for at minimere tabet af lupulin, der på dette stadie drysser af humlekoglerne. Herefter var der kun hurtigt at vakuumpakke humlen og lægge den på køl i fryseren.

Tørringsfunktionen var i sig selv ret simpel, og min Excalibur Dehydrator EXD-9 løste opgaven upåklageligt. Jeg var dog overrasket over, at tørretiden ikke varede længere sammenlignet med vores varmluftsovn. Jeg har dog en en teori, som jeg vil komme ind på herunder.

Konklusion

Jeg kan konkludere, at humlens samlede tørretid i dehydratoren er svarende til tørretiden i vores varmluftsovn. Trods dét at tørringen i dehydratoren foregår ved en lavere og mere nænsom temperatur. Det er et positivt, men uventet resultat, der kan skyldes et mere ensartet flow i dehydratorens varmefordeling. Bl.a. grundet den store blæser og den frie luftpassage gennem bakkernes net, der gør tørringen mere koncentreret og effektiv.

Pladsen i dehydratoren fra Excalibur er udnyttet godt og er derfor ligeledes lidt trang, men med lidt god vilje, kan det godt lade sig gøre at få plads til humlen. Humlesorten skal blot ikke have alt for store kogler, før det kan blive et problem. Det er dog muligt at fjerne hver anden bakke og nøjes at tørre med 5 bakker isat.

Den jævne varmefordeling gør det ligeledes lettere at gribe ind i tide og stoppe tørringsprocessen, før humlekoglerne får for meget. Derved undgår man, at humlen bliver delvist bagt.

Selve konstruktionen er solid og giver indtryk af kvalitet og holdbarhed. Den kommer til at holde dig en halv levealder. Derfor kan det måske fra starten betale sig at investere i en de lidt dyrere modeller, hvor der følger mere plads og flere funktioner.

Alt i alt er jeg godt tilfreds med mit køb og den vejledning, jeg fik af forhandleren. Og jeg vil klart anbefale at vælge modellerne fra Excalibur over de billige alternativer, der føres i forskellige isenkræmmere. I sidste ende er det som med alt andet – du får, hvad du betaler for.

Humle i tørreovn

Hvorfor du skal investere i en dehydrator

Der er flere fordele, der taler for at investere i en dehydrator. Især hvis du i forvejen eksperimenterer med tørring af humle eller andre urter og fødevarer i hjemmelavet tørreskab eller køkkenovn. Som nævnt er dehydratoren effektiv, men samtidig skånsom. Den fordeler varmen jævnt over hele ovnen og temperaturen kan indstilles så lavt som 40 grader (og lavere i enkelte modeller). Dehydratoren kræver ikke opsyn, den slår selv fra og kan stilles et diskret sted såsom et bryggers. Strømforbruget er lavere end en varmluftsovn, og så holdes køkkenets varmluftsovnen ledig, mens dehydratoren er i brug.

Du skal dog forvente, at lydniveauet er en anelse højere end en nyere varmluftsovn. Det anser jeg ikke som værende en deal breaker. Sådan skal en dehydrator nok lyde. Havde jeg ikke læst om dens lydsvage egenskaber på forhånd, havde jeg ikke skænket det en tanke. Måske larmer konkurrerende mærker mere – det skal jeg ikke kunne sige.

Dehydratorer fra Excalibur kommer i flere prisklasser og størrelser alt efter behov. Excalibur laver ligeledes mindre modeller med 4 bakker og 5 bakker, men efter at have testet deres dehydrator med 9 bakker, ville jeg dog ikke vælge en mindre model. Med denne størrelse tørreovn kan jeg dehydrere udbyttet af humlesæsonen hurtigere over færre omgange. Samtidig muliggør den at fjerne hver anden bakke og stadig køre med 5 bakker i tilfælde af, at pladsen til humlekoglerne alligevel bliver for trang.

Det er ikke pladsmanglen i køkkenet, der skal tale for at vælge en mindre Excalibur-model. Ovnenes fodaftryk er det samme, uanset om du køber de mindre modeller eller den testede. Det er kun højden, der varierer.

Kan man lide løbende at følge med i tørringsprocessen, er det også muligt at få den testede model med glaslåge – hvis man vil betale de 300 kr. ekstra. Jeg foretrak faktisk dehydratoren med glaslåge, men den var ikke tilgængelig i hvid finish. Glaslågen er tilsyneladende forbeholdt den sorte model, hvorfor det blev den hvide model uden glas.

At investere i en dehydrator kan være en større udlægning. Fordelene er dog som nævnt flere. Om de opvejer udgiften må være op til den enkelte. Jeg har i hvert fald ikke fortrudt mit køb.

Som en bonus kan den benyttes til at tørre eller tilberede andre fødevarer. Det være sig frugt, grønt, kød eller mælkeprodukter.