Denne gang brygges en godt humlet pilsner med inspiration fra en tjekkisk pilsner. Alle humlerester fra fryseren er derfor taget i brug. Vandmængden er desuden erstattet af 50% birkesaft (med en PH på 5) fra egen aftapning.

Birkesaft

Denne sommerpilsner aka tjekkisk pilsner er brygget på henholdsvis 50% birkesaft og 50% postevand. Birkesaften er tappet i egen have her i foråret og har været opbevaret på frost. Det har været med til at sænke PH’en under mæskning, da birkesaften har en naturlig PH på 5. PH under mæskningen blev målt til 4.8, men burde have ligget mellem 5,2-5,61.

Malten kværnes i Barley Crusher-maltmøllen fra The States.

Ingredienser i Tjekkisk Pilsner #4405

Måling / Beregning
Volumen: 20 L
OG: 1060 / FG: XXXX
Alkohol: X %
Farve: 12 EBC (Amber)
Bitterhed: 35 IBU
BU/GU: 0.71

Malttyper
Pilsner Malt 3 EBC
Pale Malt 7 EBC
Munich Malt 25 EBC
Havregryn 4 EBC

Humler
Tettnanger 5,3%
Hallertauer Tradition 6%
Hallertauer Mittelfruh 5,2%

Gæringsproces
Gær: XL 2042 Danish Lager

Humle og gærstarter

Brygget er baseret på 4L gærstarter af gæren “2042 Danish Lager” fra wyeast. Urten var en smule for varm (omkring 30°C) ved tilsættelse af gæren, hvorfor der er risiko for uønskede smagsstoffer. Øllen tørhumles under 2. fermentering.

Effektivitet af mæskningen

Til dette bryg fik jeg benyttet mit ny-indkøbte refraktometer til løbende at måle sukkerindholdet i urten under spargningen. Det betød, at jeg undgik at komme under den magiske grænse på 1019° plato. Jeg glemte dog at tage højde for den kraftige afdampning under urtkogningen, hvorfor koncentrationen af brygget er blevet højere end ventet. Det betyder derfor ligeledes, at effektiviteten tilsvarende er højere end forventet (for en gangs skyld) – dog lidt for høj.

Mæskningen i fuld gang. Pumpe og manifolden cirkulerer urten, mens temperaturen tjekkes.

Cirkulationsflow

Endnu engang har jeg haft benyttet min pumpe fra Solarproject til at skabe et flow i gryden for at fordele varmen. Heldigvis har jeg to pumper, for den ene var stået af siden sidste bryg. Jeg oplevede dog samme problem som tidligere ift. cirkulation, idet pumpen igen-igen “løb tør” for urt. Jeg måtte regelmæssigt slå pumpen fra, så urten fik tid til at løbe igennem masken.

Uventet assistance

På brygdagen fik jeg for første gang hjælp/moralsk support af Nordjyllands fineste Affaldsformidler, Tue Stengaard. Det gør helt klart dagen “kortere” og lettere, når man er to. Takker for hjælpen.

Dagens underholdende indslag gjorde brygdagen lidt kortere.

*Update*

Flaskedag af Tjekkisk Pilsner #4405

Den tjekkiske pilsner blev flasket d. 29. juli og har stået på køl i 16 dage ved 10-11 grader, mens gæren har arbejdet. På den 17. dag blev temperaturen nedjusteret med 3 grader og et par dage herefter igen sat ned til 5 grader, hvor øllen skal stå en lille måneds tid indtil “tågen er lettet”.

Allerede nu har gæren spist det meste af karboneringssukkeret, og der er kun en svag eftersødme. Øllen smager fortræffeligt med en kraftig bitterhed og masser af krop.

Brygdagen via Instagram

View this post on Instagram

A post shared by Dennis G. (@svadabryg) on