‘Mørk Lager 4404’ er endnu et bryg i rækken af mørke lagerøl, som jeg efterhånden har fået en forkærlighed for. Bl.a. fordi at gæringsprocessen af de undergærede øl er enkel at styre med mit dertil-indkøbte køleskab og ekstern termostat.

Den onde tvilling

Lageren er en variant af det forrige bryg Mørk Lager #4403, idet gæren herfra er genbrugt sammen med flere gennemgående basisingredienser. I dette bryg er der leget med humleprofilen og en anden fordeling af maltene. Ellers er de øvrige forhold nogenlunde ens for at kunne sammenligne de to bryg.

Krydderier (steriliseret i vodka) til gærspanden.

Ingredienser i Mørk Lager #4404

Måling / Beregning
Volumen: 20 L
OG: 1050 / FG: 1017
Alkohol: 4.3 %
Farve: 60 EBC (mørkebrun)
Bitterhed: 37 IBU
BU/GU: 0.74

Malttyper
Pilsner Malt 3 EBC
Munich Malt 20 EBC
Cara-hell 25 EBC
Cara Aroma 350 EBC
Havregryn 4 EBC
Chocolate (dehusked) Malt 800 EBC
Mørk muscovadosukker 80 EBC

Humler
Hallertauer Mittelfruh 5.2%
Saaz 3.6%
Tettnanger 3.8%

Gæringsproces
Gær: XL 2352-PC Munich Lager II

Skumdannelse

Ligesom foregående bryg er der tilsat en vis mængde havregryn for at fremme et tykt blødt skum. Havregrynene blev først kogt seperat for at nedbryde stivelsen og tilsat mæskegryden på lige fod med den øvrige malt.

Humle og gærstarter

Brygget er baseret på en høst af den tidligere benyttede Wyeast-gær Munich Lager. Humlerne Saaz og Mittelfruh er tilsat som smags- og aromhahumler.

Krydderier (steriliseret i vodka) til gærspanden.

Effektivitet af mæskningen

Effektiviteten halter atter engang med dette bryg. Skuffende. Det lægger op til en grundig gennemgang af brygprocessen for at lokalisere flaksehalsen. Der er dog flere mulige faktorer at arbejde med.

Cirkulationsflow

Et lidt større kendskab til solcellepumpen gav denne gang mere kontrol over cirkulationsflowet. Setup’et krævede dog konstant observation, da pumpen gentagne gange løb tør for urt, hvilket pumpens motor ikke kan tåle. Der opstod samme problem som ved forrige bryg, at flowet var for højt og udtømte lommen af urt under den falske bund. Ved næste bryg vil jeg forsøge mig med en mindre kraftig version af solcellepumpen for at se, om det kan løse problemet. Jeg vil snart få lagt et afsnit ud om den teoretiske og praktiske brug af manifold og pumpe.

Flaskning & karbonering

Til karboneringen benyttes mørk muscovadosukker med en svag eftersmag af lakrids. Jeg går efter et CO2-indhold med en rumfang på ca. 2,5 til denne lagerøl1.

Mørk muscovado benyttes som karboneringssukker

Øllen indeholder i forvejen et CO2-rumfang på 1,1 i kraft af, at den har gæret ved 13 grader C. Rumfanget skal derfor øges med 1,4 ved tilsætning af karboneringssukker. Beregningen kommer til at se således ud: sukker pr. liter = (ønsket rumfang – oprindeligt rumfang) x 4

Til et bryg på 20 L flaskbart øl, skal der derfor bruges følgende mængde karboneringssukker:

Sukker pr. L = (2,5 – 1,1) x 4 = 5,6 gr.
Sukker til bryg på 20 L = 20 L x 5,6 gr. = 112 gr.

Inden flaskning tilføres 112 gr. muscovado – samme mængde som ved forrige bryg, Mørk Lager #4403, da det er samme ølstil, gær og gæringstemperatur.