Til denne ‘Mørk Lager #4402’ har jeg benyttet gærkagen (Wyeast – 2308 Munich Lager) fra mit forrige bryg, Påskeøl #4401. I forbindelse med omstikningen af forrige bryg, der foregik en uge i forvejen, blev gærkagen herfra tappet på en Erlenmeyer-kolbe og sat på køl. Ellers er ingredienserne de samme som i påskeøllen – men i andre mængder.

Ved genbrug af gærkagen vil der være en forhøjet risiko for infektion, idet gæren har været igennem flere processer. Derfor bør man være helt sikker i sine hygiejneritualer, før man overvejer at genbruge.

Malten til denne mørk lager mæskes i 36L gryde med kuglehane.

Den benyttede malt, som også indgik i bryg #4401, havde sidste holdbarhedsdato i januar 2012. Der har dog desværre ikke været mulighed for at brygge før nu, hvilket også har resulteret i en kraftigt nedsat efficiency1 i begge bryg.

Ingredienser i Mørk Lager #4401

Måling / Beregning
Volumen: 18 L
OG: 1042 / SG: 1016 / FG: XXXX
Alkohol: 4.2 %
Farve: 76 EBC (Brun)
Bitterhed: 47 IBU
BU/GU: 1.12

Malttyper
Pilsner Malt 3 EBC
Munich Malt 20 EBC
Cara-hell 25 EBC
Cara Aroma 350 EBC
Chocolate (dehusked) Malt 800 EBC

Humler
Hallertauer Tradition 5.8% alpha
Saaz 3.1% alpha
Tettnanger 4% alpha

Gæringsproces
Gær: 2308 Munich Lager
Gærnæring

29. feb. – Omstikning af mørk lager

Det er ikke hver dag, man får muligheden for at omstikke sin øl på en skudårsdag, hvilket kun kan have en positiv indflydelse på min skudårslager. Øllen indleder nu 2. fermentering og vil være klar om 1,5-2 måneder.

Denne gang skulle der selvfølgelig også testsmages. Det er tydeligt, at dette bryg er brygget på en større andel mørk malt, da smagen af chokolade og kaffe er mere gennemtrængende. Procenten er dog endnu ikke så høj, så ser frem til at følge med i udviklingen.

Gærkagen var denne gang betydeligt mindre end i bryg #4401, men da den alligevel ikke skulle genbruges, røg den i håndvasken. Det gør dog lidt ondt at smide en sund gærkultur i vasken, men jeg har ingen planer om at brygge de næste par uger, og næste gang skal det være en helt anden type øl.

18. marts – Diacetyl rest

Som ved Påskebryg #4401 satte jeg også gærspanden til “diacetyl rest”2 ved 17-18 grader en dag før selve flaskningen. Derved sparer jeg også energi og kræfter på flaskedagen, hvor sukkermassen til karbonering skal køles ned til urtens temperatur, inden den tilsættes. Fordelen ved at hæve temperaturen inden flaskning er ligeledes, at gæren når at blive aktiv og derved klar til at omdanne sukker til CO2.

19. marts – Store Flaskedag

Store Flaskedag oprandt for andet batch af mit forsøg på en mørk lager. Denne gang var jeg en erfaring klogere fra min forrige flaskning, hvor jeg havde problemer med pakningerne til mine patentflasker. Derfor blev der til denne flaskning benyttet to lag gummipakninger for at sikre, CO2’en ikke skal sive ud.