Årets første danske humlehøst af “egen” humle er i hus. Alt i alt blev det til et kilo friske humlekogler. Humlen blev plukket fra en ca. 100 gl. plante fra nabogården. Det blev også til 21 humlestiklinger, som forhåbentlig overlever og giver afkast inden for de næste par år.

Se også: Lær at vurdere, om din humle er plukkemoden + tørring af humle

Dagens humlehøst

Vejret på dagen var ikke just indbydende, men humlen skulle plukkes, da flere af humlekoglerne allerede var mere eller mindre brune. Ranker blev klippet af og fragtet hjem, hvor sorteringen kunne begynde. Da det var vådt i vejret, blev den friske humle straks fordelt på plader og sat i varmluftsovn ved 50-55C med lågen på klem. Her fik de 4-5 timer, hvor pladerne jævnligt blev byttet rundt og humlen vendt. Alt i alt resulterede det i 490 gr. tørret humle, som blev vakuumpakket og smidt i fryseren.

Humlekogler fra nabogårdens plante.

Lokal humleplante

Jeg er desværre ikke bekendt med humlesorten, men eftersom planten kan dateres tilbage til de oprindelige bønder, der i sin tid byggede gården, så er det måske muligt at resonere sig frem til arten. Jeg har kontaktet Per Kølster for at få hans besyv omkring dansk humlehistorie i Nordjylland og vil ellers foretage min egen lokale undersøgelse.

Humleplanten fortsætter forhåbentlig sit videre liv i vores baghave. Efter humlen var sorteret, blev de fineste topskud af slyngplanten stukket i en blanding af muld, jord og Lega-sten. Herefter blev de sat ind i havestuen med en pose over potterne, så vandet ikke fordamper fra bladene. Her skal de så tilbringe vinteren, indtil de slår rødder og kan komme i jorden til foråret.

Billeder fra den store humle-høstdag:

Humleranke der vokser opad muren
Humlehøst friskplukket
Resultatet af dagens humlehøst. Humlekoglerne pilles og tørres i ovnen ved 50-55 grader.
21 styk humlestiklinger plantet ud og klar til at slå rødder.