Det er nu blevet sæson for pluk af birkeblade og sidste udkald for pluk af granskud til hjemmebrygget – et perfekt og gratis supplement til bitterhumlen.

Birkebladene kan plukkes hele sommeren, så længe bladene er grønne. Skuddene fra grantræer plukkes i foråret mens de er lysegrønne og bløde. Begge dele kan uden problemer fryses og bruges hele året. De tages blot op på brygdagen, når de skal tilsættes urten.

Birkeblade

Birkebladene kan tilsættes direkte i gryden i forbindelse med urtkogningen eller der kan laves en te på birkebladene, som tilsættes urten. Bladene tilfører bitterhed til brygget og kan forstærke eller erstatte en ønsket del af bitterhumlen.

Birkeblade er kendte for at have flere gode egenskaber – foruden at tilføre bitterhed til brygget. Bladene fungerer vanddrivende og bekæmper skadelige bakterier i nyrene og urinvejene. De er ligeledes med til at fremme uddrivelsen af blære- og nyresten, regulere indholdet af kolesterol i blodet, øge udskillelsen af galde og endda forebygge mod gigt.

Granskud

Skuddene af gran kan ligeledes ersatte/supplere en mindre eller større mængde af bitterhumlen. Der kan være forskel på kraften af bitterhed, så man må prøve sig frem. Den sikre måde er at brygge en te på granskuddene og på den måde styre koncentrationen. Teen og skuddene tilsættes under urtkogningen.

Når der sankes1 gran, skal man være opmærksom på, at indsamlingen af skuddene kan være med til at øge deformitet hos træerne. Derfor kan det være en fordel at samle fra ældre træer. Hvis der samles andre steder end sin egen grund, skal der hentes tilladelse fra ejeren, da de fleste grantræer på privat grund er prydtræer.

Skuddene samles i foråret, men det er muligt at finde skud helt op i den tidlige sommer, hvor træer og grene i skygge er senere til at skyde. Der kan plukkes fra ædelgran, gran, lærketræer og fyrretræer. Og så er det værd at nævne, at man skal holde sig fra de små nåletræer/-buske, taks2, da de er giftige!

Friske granskud plukket fra nordmannsgran